משפחות ציפורים

לילה או לילה רגיל (lat

Pin
Send
Share
Send
Send


ציפור הלילה המצוי, הידוע גם בשם הלילה (Caprimulgus europaeus), הוא ציפור לילית. נציג של משפחת קנקני הלילה האמיתיים מתרבה בעיקר בצפון מערב אפריקה, כמו גם בקווי הרוחב הממוזגים של אירואסיה. התיאור המדעי של מין זה ניתן על ידי קרל לינאוס על דפי המהדורה העשירית של מערכת הטבע עוד בשנת 1758.

לצנצנות לילה צבע מגן טוב מאוד, שבזכותו ציפורים כאלה הן אדוני התחפושת האמיתיים. בהיותם ציפורים לא בולטות לחלוטין, צנצנות לילה, מעל לכל, ידועות בזמרתן המוזרה מאוד, בניגוד לנתונים הקוליים של ציפורים אחרות. בתנאי מזג אוויר טובים ניתן לשמוע את נתוני הקול של הלילה אפילו במרחק של 500-600 מטר.

לגוף הציפור התארכות מסוימת, כמו של קוקיה. צנצנות לילה נבדלות בכנפיים ארוכות וחדות למדי, ויש להן גם זנב מאורך יחסית. מקור הציפור חלש וקצר, בצבע שחור, אך חתך הפה נראה גדול למדי, עם זיפים ארוכים וקשים בפינות. הרגליים אינן גדולות, עם אצבע אמצעית ארוכה. הנוצות הן סוג רך ומשוחרר, שבגללו הציפור נראית גדולה ומאסיבית במקצת.

צבע הנוצות הוא מתנשא אופייני, ולכן די קשה לראות ציפורים חסרות תנועה על ענפי עצים או בעלים שנפלו. תת-המין הנומינטיבי נבדל על ידי חלק עליון אפור-חום עם מספר פסים רוחביים או פסים בצבעים שחור, אדמדם וערמון. החלק התחתון חום-אוקר, עם דפוס המיוצג על ידי פסים כהים רוחביים קטנים יותר.

יחד עם מינים אחרים של המשפחה, לקנקני הלילה עיניים גדולות, מקור קצר ופה "צפרדע", ויש להם גם רגליים קצרות למדי, המותאמות בצורה גרועה לתפיסת ענפים ותנועה על פני האדמה.

גודלה הקטן של הציפור מאופיין במבנה חינני. אורכו הממוצע של מבוגר נע בין 24.5-28.0 ס"מ, עם מוטת כנפיים של לא יותר מ 52-59 ס"מ. המשקל הסטנדרטי של הזכר אינו עולה על 51-101 גרם ומשקל הנקבה הוא כ- 67-95 ז.

צנצנות לילה מאופיינות במעוף זריז ואנרגטי, אך שקט. בין היתר, ציפורים כאלה מסוגלות "לרחף" במקום אחד או לגלוש, תוך שמירה על כנפיים רחבות זו מזו. הציפור נעה על פני האדמה בחוסר רצון רב ומעדיפה אזורים נטולי צמחייה. כאשר טורף או אנשים מתקרבים, ציפורים מנוחות מנסות להסוות את עצמן בנוף שמסביב, להסתתר ולקנן על הקרקע או הענפים. לפעמים הלילה ממריא בקלות ומנפנף בכנפיו בעוצמה, מתרחק מרחק קצר.

הזכרים שרים, בדרך כלל יושבים על ענפי עצים מתים הגדלים בפאתי יערות או יערות. השיר מיוצג על ידי טריל יבש ומונוטוני "rrrrrrrr", המזכיר את רחש קרפדה או עבודת טרקטור. הרעשנים המונוטוניים מלווים בהפרעות קטנות, אך הטון והנפח הכללי, כמו גם תדירות הצלילים הללו, משתנים מעת לעת. מדי פעם קנקני הלילה קוטעים את הטריל שלהם עם "furr-furr-furr-furrruyu ..." מתוח וגבוה למדי. רק לאחר סיום השירה הציפור עוזבת את העץ. גברים מתחילים להזדווג מספר ימים לאחר ההגעה וממשיכים בשירתם לאורך כל הקיץ.

צנצנות לילה אינן מפוחדות מדי מאזורים מאוכלסים בצפיפות, ולכן לעתים קרובות ציפורים כאלה טסות ליד חקלאות וחוות שבהן יש מספר גדול של חרקים. צנצנות לילה הן ציפורים ליליות. בשעות היום, נציגי המינים מעדיפים לנוח על ענפי עצים או לרדת לצמחיית עשב נבול. רק עם בוא הלילה עופות עפות לצוד. בטיסה הם תופסים במהירות טרף, מסוגלים לתמרן בצורה מושלמת, וגם מגיבים כמעט באופן מיידי למראה חרקים.

במהלך הטיסה, לעתים קרובות צנצנות לילה מבטאות קריאות פתאומיות של "פתיל ... פתיל", וריאציות שונות של צמידות פשוטות או סוג של רחש עמום משמשות אותות אזעקה.

תוחלת החיים הממוצעת הרשומה רשמית של צנצנות לילה נפוצות בתנאים טבעיים, ככלל, אינה עולה על עשר שנים.

מתחת לעיניים של הלילה יש רצועת לבן בהירה ומובהקת, ובצידי הגרון יש כתמים קטנים, שבגברים יש צבע לבן טהור, ובנקבות יש להם גוון אדום. הזכרים מאופיינים בכתמים לבנים מפותחים בקצות הכנפיים ובפינות נוצות הזנב החיצוניות. אנשים צעירים דומים לנקבות בוגרות במראה.

בית גידול, בית גידול

קיץ לילה נפוץ מקנן באזורים חמים וממוזגים בצפון מערב אפריקה וביוראסיה. באירופה נציגי המינים נמצאים כמעט בכל מקום, כולל רוב איי הים התיכון. צנצנות לילה הפכו נפוצות יותר במזרח אירופה ובחצי האי האיברי. ברוסיה ציפורים מקננות מגבולות המערב למזרח. בצפון, נציגים של מין זה נמצאים עד אזור סובטייגה. ביוטופ רבייה אופייני הוא אדמת אדים.

ציפורים מאכלסות נופים פתוחים ופתוחים למחצה עם אזורים יבשים ומחוממים למדי. הגורם העיקרי לקינון מוצלח הוא נוכחות המלטה היבשה, כמו גם שדה ראייה טוב ושפע של חרקים ליליים מעופפים. צנצנות לילה מתיישבות ברצון על שוממות, מאכלסות יערות אורן דלילים ודלילים עם אדמה חולית וקרחות, בפאתי קרחות ושדות, אזורי חוף של ביצות ועמקי נהרות. בדרום מזרח ודרום אירופה, המין נפוץ באזורים חוליים וסלעיים של מאקי.

האוכלוסייה הגדולה ביותר נמצאת בחלק המרכזי של אירופה, במחצבות נטושות ובשטחי אימונים צבאיים. בשטחי צפון מערב אפריקה מקננים נציגי המינים במדרונות סלעיים המכוסים בשיחים נדירים. בתי הגידול העיקריים באזור הערבות הם מורדות הגחלים ויערות שיטפון. ככלל, צנצנות לילה נפוצות מאכלסות את המישורים, אך בתנאים נוחים הציפורים יכולות להתיישב לשטחי החגורה התת-אלפית.

ציפור הלילה המצוי הוא זן נודד טיפוסי שעושה נדידות ארוכות מאוד מדי שנה. שטחי החורף העיקריים של נציגי תת-המינים הנומינטיביים היו שטחה של דרום ומזרח אפריקה. מספר קטן של ציפורים מסוגלות לעבור גם למערב היבשת. הגירה מתרחשת בחזית רחבה למדי, אך צנצנות לילה נפוצות בהגירה מעדיפות לשמור אחת אחת, ולכן הן אינן יוצרות להקות. מחוץ לטווח הטבעי תועדו טיסות מקריות לאיסלנד, האיים האזוריים, פארו והאיים הקנריים, כמו גם איי סיישל ומדיירה.

לפעילות הכלכלית של אנשים, כולל כריתה מסיבית של אזורי יער וסידור גלחות למניעת אש, יש השפעה חיובית על מספר הלילה הנפוץ, אך יותר מדי כבישים מהירים מזיקים לאוכלוסייה הכללית של ציפורים כאלה.

צנצנות לילה נפוצות ניזונות ממגוון חרקים מעופפים. ציפורים עפות לצוד רק עם רדת הלילה. בתזונה היומית של נציגים ממין זה שוררים חיפושיות ועש. מבוגרים לוכדים באופן קבוע דיפטרנים, כולל אמצעים ויתושים, וגם צדים פשפשי מיטה, זבובית והימנופרטה. בין השאר, חלוקי נחל קטנים וחול, כמו גם אלמנטים שיוריים של צמחים מסוימים, נמצאים לעיתים קרובות בבטן הציפורים.

הלילה הנפוץ מציג פעילות מתחילת החשיכה ועד שעות הבוקר לא רק באזור הנקרא האכלה, אלא גם די מעבר לגבולות אזור כזה. עם כמות מספקת של אוכל, ציפורים עושות הפסקות בלילה ומנוחה, בישיבה על ענפי עצים או על הקרקע. חרקים נתפסים בדרך כלל בטיסה. לפעמים טרף מוגן מראש ממארב, שיכול לשמש ענפי עצים בפאתי קרחת יער או שטח פתוח אחר.

בין היתר ישנם מקרים בהם המזון ננקט על ידי ציפור הלילה ישירות מהענפים או מעל פני האדמה. לאחר תום ציד הלילה, הציפורים ישנות בשעות היום, אך אינן מסווגות את עצמן למטרה זו במערות או בשקעים. אם תרצה, ניתן למצוא ציפורים כאלה בין עלים שנפלו או על ענפי עצים, שם ציפורים ממוקמות לאורך הענף. לרוב, עופות מנוחה עפים למעלה אם טורף או אדם מפחיד אותם ממרחק קרוב מאוד.

מאפיין המאחד סוגים שונים של קנקני לילה עם הרבה בזים וינשופים הוא יכולתם של ציפורים כאלה להתעורר מחדש בכדורים מוזרים בצורה של גושים של שאריות מזון לא מעוכלות.

רבייה וצאצאים

הלילה הנפוץ מגיע לבגרות מינית בגיל שתים עשרה חודשים. גברים מגיעים לשטח הקינון כשבועיים לפני הנקבות. בשלב זה, עלים פורחים על עצים ושיחים, ומספר מספיק של חרקים מעופפים שונים מופיעים גם הם. תאריכי ההגעה יכולים להשתנות מתחילת אפריל (צפון מערב אפריקה ומערב פקיסטן) לעשרת הימים הראשונים של יוני (אזור לנינגרד). בתנאי מזג האוויר והאקלים של מרכז רוסיה, חלק משמעותי מהציפורים שוכנות באזורי הקינון מאמצע אפריל ועד לעשרת הימים האחרונים של מאי.

הזכרים המגיעים לאתרי הקינון מתחילים להזדווג. בתקופה זו הציפור שרה לאורך זמן, יושבת לאורך הענף הצדדי. מדי פעם הזכרים משנים את עמדתם ומעדיפים לעבור מענפי צמח אחד לענפי עץ אחר. הזכר, שהבחין בנקבה, קוטע את שירו, וכדי למשוך תשומת לב הוא מפרסם בכי חד וקול כנפי חזק. תהליך החיזור של הזכר מלווה ברפרוף איטי, כמו גם בריחוף תכוף באוויר במקום אחד. ברגע זה הציפור שומרת על גופה במצב כמעט אנכי, ובשל קיפול הכנפיים בצורת V, כתמי אות לבנים נראים בבירור.

הזכרים מפגינים בפני הנבחרים מקומות פוטנציאליים להטלת ביצים בעתיד. באזורים אלה, הציפורים נוחתות ופולטות מעין טריל מונוטוני. במקביל, נקבות בוגרות בוחרות את מקום הקן באופן עצמאי. כאן מתרחש תהליך ההזדווגות של ציפורים. צנצנות לילה נפוצות אינן בונות קנים, והטלת ביציות מתבצעת ישירות על פני האדמה, מכוסה במלטות עלים בשנה שעברה, מחטי אשוח או אבק עץ. קן מוזר שכזה מכוסה בצמחייה נמוכה או ענפים שנפלו, המספקים סקירה מלאה על הסביבה ויכולת להמריא בקלות כאשר מופיעה סכנה.

ביציות בדרך כלל מתרחשות בעשור האחרון של מאי או בשבוע הראשון של יוני. הנקבה מטילה זוג ביצים אליפסואידיות עם קליפות לבנות או אפרפרות ומבריקות שנגדן יש דפוס שיש אפור-חום. הדגירה נמשכת קצת פחות משלושה שבועות. חלק משמעותי מהזמן מבלה הנקבה, אך בשעות הערב או בשעות הבוקר המוקדמות הזכר עשוי בהחלט להחליף אותה. הציפור היושבת מגיבה לגישתם של טורפים או אנשים על ידי פזילה של עיניים, מול האיום הנע לכיוון הקן. במקרים מסוימים, הלילה מעדיף להעמיד פנים שהוא פצוע או שרק, פותח את פיו לרווחה ומופעל על האויב.

הגוזלים שנולדו במרווח יומי מכוסים כמעט לחלוטין עם פוך בצבע חום-אפור מפוספס מלמעלה וגוון אוקר בתחתית. הצאצאים הופכים במהירות לפעילים. מאפיין של אפרוחי הלילה הנפוצים הוא היכולת שלהם, בניגוד למבוגרים, ללכת די בביטחון. במהלך ארבעת הימים הראשונים, התינוקות הנוצות מוזנים אך ורק על ידי הנקבה, אך אז הזכר משתתף גם בתהליך ההאכלה. בלילה אחד, ההורים צריכים להביא יותר ממאה חרקים לקן. בגיל שבועיים הצאצאים מנסים להמריא, אך הגוזלים יכולים לעבור מרחקים קצרים רק לאחר הגיעם לגיל שלושה או ארבעה שבועות.

צאצאי הלילה הנפוץ זוכים לעצמאות מלאה בערך בגיל חמישה עד שישה שבועות, כאשר כל הדוגלים מתפזרים סביב הסביבה הקרובה ומתכונן לקראת המסע הארוך הראשון לחורף באפריקה שמדרום לסהרה.

לצנצנות לילה נפוצות בטווח הטבעי שלהן אין יותר מדי אויבים. אנשים אינם צדים ציפורים כאלה, ובקרב עמים רבים, כולל הינדים, ספרדים וכמה שבטים אפריקאים, מאמינים כי הריגת כוס לילה עלולה לגרום לבעיות די חמורות. האויבים הטבעיים העיקריים של נציגי המין הזה הם הנחשים הגדולים ביותר, כמה ציפורים טורפות ובעלי חיים. עם זאת, סך הנזק שנגרם לאוכלוסיית הציפורים על ידי טורפים כאלה הוא קטן יחסית.

האור מפנסי הרכב לא רק מושך אליו מספר רב של חרקים ליליים, אלא גם צידני לילה נפוצים הצדים אותם, ותנועה עמוסה מדי גורמת לעיתים קרובות למותם של ציפורים כאלה.

אוכלוסייה ומעמד המינים

נכון להיום, ישנם שישה תת-מינים של צמר הלילה, שהשונות שלהם באה לידי ביטוי בשונות הצבע הכללי של הנוצות והגודל הכללי. תת-המין Caprimulgus europaeus europaeus Linnaeus מתגוררים בצפון אירופה ובמרכזה, ואילו Caprimulgus europaeus meridionalis Hartert נמצאים לרוב בצפון מערב אפריקה, בחצי האי האיברי ובצפון הים התיכון.

בית הגידול של Caprimulgus europaeus sarudnyi Hartert הוא מרכז אסיה. תת-המין Caprimulgus europaeus unwini Hume נמצא באסיה, כמו גם בטורקמניסטן ובאוזבקיסטן. אזור התפוצה של Caprimulgus europaeus plumipes Przewalski מיוצג על ידי צפון מערב סין, מערב צפון מערב מונגוליה, ותת-המין Caprimulgus europaeus dementievi Stegmann נמצא בדרום טרנסבייקליה, בצפון מזרח מונגוליה. נכון לעכשיו, ברשימה המאושרת של מינים נדירים, נכחדים ונמצאים בסכנת הכחדה, הוטל על הלילה המצוי מעמד לשימור "גורם לדאגה פחותה".

Pin
Send
Share
Send
Send